ENDODONTIE

Tratamentele endodontice asistate de microscop reprezinta cea mai complexa si corecta modalitate de lucru existenta in prezent in endodontia moderna. Studiile arata ca tratamentul “clasic” are o rata de reusita de 50-60%, in timp ce utilizarea microscopului dentar dar si a unui protocol adecvat de curatare si dezinfectie asigura o rata de succes de peste 90%!

 

De asemenea, in urma unui tratament de canal corect, nuanta dintelui nu se va modifica. Interventiile au loc sub anestezie iar sensibilitatea post-operatorie este usoara. Clinica noastra va ofera posibilitatea de a beneficia de astfel de tipuri de tratamente, dar si de verificarea rezultatelor cu ajutorul radiografiilor digitale.

 

Un tratament endodontic (tratament de canal) devine o necesitate atunci cand pulpa dentar (nervul) este afectata. Spatiul din interiorul dintelui (camera pulpara si canalele radiculare) ajunge astfel sa contina resturi de tesut pulpar aflat in descompunere, care impreuna cu un mediu umed salivar si caldura organismului formeaza un mediu optim pentru dezvoltarea si inmultirea bacteriilor.

 

Retratamentul endodontic este inca o sansa sa iti salvezi dintele! Un retratament endodontic se impune atunci cand tratamentul endodontic anterior al unui dinte a esuat. Retratamentul presupune indepartarea restaurarii coronare initiale (obturatie, coroana, dispozitiv radicular), a tuturor zonelor afectate de leziuni carioase si a tratamentului de canal anterior. Unele cazuri necesita diferite manopere pentru indepartarea anumitor tipuri de ciment, a instrumentelor fracturate din canal cat si pentru depasirea unor blocaje sau praguri. Tot in retratament se pot repara perforatii realizate la nivelul podelei camerei pulpare sau de la nivelul canalelor radiculare. De asemenea trebuie identificate si tratate canalele suplimentare (daca exista), care au scapat neobservate la primul tratament de canal.

PROGRAMEAZA-TE ACUM

CAZURI CLINICE

  • Cat dureaza un
    tratament de canal?

    Datorita manoperelor foarte migaloase, realizate sub control microscopic, o sedinta de tratament dureaza intre 45 de minute si 2 ore. In functie de complexitatea cazului pot fi necesare intre una si trei sedinte.

  • E dureros un tratament endodontic sub microscop?

    Interventia are loc sub anestezie, deci e complet nedureroasa. In cazul unui retratament endodontic (dintele a fost tratat anterior) unii pacient refuza anestezia. Acestia pot avea o usoara sensibilitate in timpul tratamentului.

  • Exista sensibilitate
    dupa un tratament
    endodontic sub microscop?

    In marea majoritate a cazurilor nu. Se poate totusi sa apara
    o sensibilitate la presiune pe dintele tratat. Aceasta dispare
    in cateva zile.

  • Cat rezista in timp un
    dinte tratat endodontic?

    Tratamentul endodontic, realizat la cele mai inalte standarde, asigura sanatatea radacinilor si si pastrarea dintelui pentru o perioada indelungata. Un dinte tratat pe canal se poate “pierde” atunci cand se fractureaza sau cand este afectat de caria dentara pana la nivelul osului. De aceea controalele periodice sunt impetuos necesare!

  • Ce pret are un tratament
    de canal sub microscop?

    Costul tratamentului endodontic variaza in functie de dintele tratat si de dificultatea cazului. Costul exact poate fi comunicat decat dupa consultatia initiala. Tratamentele endodontice complete incep de la 300 RON.

  • Ce altceva trebuie
    sa mai stiu?

    Radiografiile inainte si dupa un tratament de canal sunt obligatorii. Prima are rol de diagnostic, iar celelalte urmaresc evolutia tratamentului. In cazul unor infectii complicate vom monitoriza dintele radiologic pentru a urmari regenerarea tesutului osos distrus de infectie. Protocolul de radiografii este astfel: la 6 luni, 1 an si respectiv la 2 ani. Refacerea coroanei dentare dupa tratamentul de canal nu trebuie sa astepte vindecarea osului. Este esentiala reconstituirea coronara (prin “plomba” sau pivot) sau acoperirea dintelui cu o coroana dentara deoarece acesta se poate fractura sau obturatia provizorie se poate infiltra bacterian, astfel fiind afectat si tratamentul endodontic.

  • Ce trebuie sa stii despre tratamentul endodontic

    Tratamentul endodontic corect urmareste indepartarea in totalitate a tesutului pulpar afectat, sterilizarea spatiului endodontic si obturarea completa si etansa a acestuia. Dezinfectia spatiului endodontic nu poate fi realizata optim decat daca se foloseste sistemul de izolare cu diga (American Association of Endodontists - “Izolarea dintilor cu diga dentara este standardul de lucru; este parte integranta si esentiala pentru orice tratament endodontic nechirurgical.”). Microscopul dentar ofera avantajul vizualizarii dintelui cu pana la 25 de ori mai mare. Astfel medicul poate observa cele mai mici detalii, reusind sa gaseasca canale suplimentare sau cu forma neobisnuita si sa le curete si dezinfecteze corespunzator.

Intrebari frecvente

Contacteaza-ne

 

+40 741 221 448

office@dentalex2000.ro

str. Pravat nr. 8, bl. P5, sc.6 , ap 103-104

061563, sector 6, Bucuresti

www.dentalex2000.ro

 

Copyright @ 2021 Dentalex 2000.

Toate drepturile sunt rezervate.

Politica protejare date cu caracter personal.
Politica utilizare Cookie.